Właściwe zaprojektowanie kuchni to klucz do stworzenia pomieszczenia funkcjonalnego i ergonomicznego zarazem. W kuchni bowiem wykonywanych jest wiele funkcji, które choć są ze sobą powiązane, to mają jednakże odmienny charakter. Przygotowywanie i spożywanie posiłków, zmywanie naczyń, a także przechowywanie – to te najbardziej podstawowe przeznaczenia kuchni.
Miejsca zawsze za mało
Co szczególnie istotne każda z funkcji pociąga za sobą konieczność zapewnianie miejsca, przeznaczonego na jej wykonywanie. Problem taki zazwyczaj nie istnieje w dużych i przestronnych kuchniach. Nieco gorzej sprawa ma się w kuchniach o mniejszych rozmiarach. Szczególnie dobitnie widać to na przykładzie zapasów produktów spożywczych, które w każdej kuchni muszą się znaleźć.
W wielu domach i mieszkaniach znaleziono sposób na rozwiązanie tego problemu. W tym celu w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni zlokalizowano dodatkowe pomieszczenie, nazwane – w nawiązaniu do pomieszczeń znajdujących się przy dawnych domostwach – spiżarnią. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że kuchnia ze spiżarnią jest przysłowiowym strzałem w dziesiątkę na drodze do znalezienia wystarczającej ilości miejsca. Kwestia ta jest jednak nieco bardziej złożona.
Spiżarnia kosztem innych pomieszczeń
Problem jest mniej istotny w domach nowych, które powstały w oparciu o współczesny projekt architektoniczny. Duża część projektów obecnie przewiduje bowiem miejsce na spiżarnię, co wynika z istniejącego trendu i oczekiwań inwestorów. Sprawa komplikuje się w domach już istniejących, które są przebudowywane lub remontowane.
W takich przypadkach wygospodarowanie miejsca na spiżarnię oznacza konieczność zabrania miejsca z innego pomieszczenia, czyli ograniczenie przestrzeni w danym rejonie domu na rzecz udogodnienia w kuchni. Właściciele takich domów muszą więc rozważyć do jest dla nich ważniejsze.
Spiżarnia – duże udogodnienie
Pozostawiając na boku kwestie związane z zajmowaną przestrzenią warto przyjrzeć się spiżarni z punktu widzenia udogodnień jakie daje. Stworzenie miejsca na przechowywanie zapasów jest tutaj podstawowym celem, z realizacji którego spiżarnia wywiązuje się znakomicie. Można w tym miejscu jej rolę porównać do roli garderoby towarzyszącej sypialni.
Spiżarnia w kuchni – w zależność od powierzchni i sposobu aranżacji – może stanowić uzupełnienie dla kuchni lub też całkowicie przejąć rolę przechowywania zapasów. Zazwyczaj w spiżarni stosuje się półki otwarte, a samą spiżarnie oddziela się od kuchni lekkimi, przesuwnymi bądź uchylnymi drzwiami, bądź też pozostawia się otwarte przejście.
Spiżarnia – co ciekawe – sprzyja utrzymaniu porządku w kuchni, ogranicza bowiem ilość przedmiotów w niej składowanych, a zarazem zmniejsza częstotliwość otwierania szafek. Stanowi zatem szerokie uzupełnienie funkcji kuchni.