Wszelkiego rodzaju akcesoria kuchenne, są naprawdę bardzo, ale to bardzo ważne, ponieważ używamy ich niemalże każdego dnia. Jednakże, zanim zdecydujemy się na to, żeby zakupić jakieś akcesoria kuchenne, to koniecznie musimy przemyśleć to, czy są one nam potrzebne, czy dobrze sprawdzą się w naszej kuchni. Tak więc, niezwykle ważne jest to, żebyśmy nie zdecydowały się na coś pod wpływem impulsu, musimy dobrze się zastanowić, czy potrzebujemy danych akcesoriów, a jeżeli dobrze to przemyślimy, to przynajmniej będziemy pewność, że z rzeczy, którą zakupiliśmy, będziemy rzeczywiście korzystać i sprawi ona, że gotowanie dla nas będzie jeszcze przyjemniejsze, dlatego też zawsze musimy się naprawdę dobrze zastanowić, zanim zdecydujemy się na jakieś przyrządy kuchenne.
Patelnie żeliwne – ważne są nasze umiejętności w kuchni
Smażenie na żeliwnej patelni wymaga pewnej wprawy. Nie jest to wcale trudne, czego obawia się wiele osób. Ale nie jest to też bezkrytycznie łatwe, trzeba umieć zastosować jeden czy drugi prosty trick, aby potrawy nie przywierały do dna patelni. Dotyczy to zwłaszcza patelni z żeliwa nie pokrywanego żadną dodatkową warstwą. Patelnie żeliwne z dodatkowymi powłokami są jeszcze łatwiejsze w obsłudze. Pewna doza kulinarnej pasji, za czym idą zwykle kulinarne umiejętności, jest tu wymagana.
Patelnie żeliwne – zalety
Zalety patelni żeliwnych
- Doskonałe przewodnictwo ciepła, które równomiernie rozchodzi się po całej powierzchni patelni. Patelnia żeliwna wolno się rozgrzewa i wolno stygnie. To zupełnie inna jakość smażenia niż w przypadku patelni aluminiowych, które nagrzewają się błyskawicznie i stygną w tempie ekspresowym natychmiast po zdjęciu z ognia.
- Uniwersalność – patelnie żeliwne doskonale nadają się na każdy typ kuchenek: ogniowe, gazowe, ceramiczne, indukcyjne.
- Odporność na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia powłoki, zadrapania. Trwałość wpisana jest w żeliwo.
- Naturalny materiał, pozbawiony chemicznych dodatków i wyrabiany w naturalny, niechemiczny sposób.
- Prosta konserwacja, choć inna niż to, do czego przywykłeś, użytkując powszechny teflon. W każdym razie, zapomnij o zmywarce.
- Podczas smażenia z żeliwa wytrącają się śladowe ilości żelaza, pierwiastka bardzo potrzebnego dla ludzkiego organizmu. Aby uzupełnić jego ilość w organizmie kiedyś zalecano zjadać szpinak. Okazało się to chybioną radą, bo szpinak nie zawiera tyle żelaza, jak sądzono. Smażenie na żeliwnej patelni znacznie lepiej uzupełni niedobory żelaza. Samo zdrowie, zupełnie przy okazji.
- Stawiając patelnię z gorącą potrawą na stole, masz pewność że jedzenie długo pozostanie ciepłe. Bez dodatkowego podgrzewania. Żeliwo słynie z wysokiej bezwładności cieplnej.
- Ciężar – żeliwne patelnie są ciężkie. Bardzo ciężkie. Średniej wielkości patelnia może ważyć 2-3 kg. Niektórzy uważają to za wadę. Ale jest to bezapelacyjna zaleta. Ciężar daje stabilność, utrudnia przypadkowe wylanie gorącej jak piekło zawartości. Ciężar to bezpieczeństwo Twoje i Twoich najbliższych.