Mała gastronomia: jak wyposażyć kuchnię w restauracji?

Wyposażenie kuchni w restauracji to zdecydowanie najważniejsze zadanie, jakie stoi przed przyszłym przedsiębiorcą. Estetyczne i funkcjonalne — takie powinno być idealne zaplecze gastronomiczne, w którym będą przyrządzane posiłki na mistrzowskim poziomie. Sprawdź, jak wyposażyć kuchnię w restaurację, aby gotowało się w niej wygodnie.

Klimatyczna sala to wizytówka każdego lokalu gastronomicznego. Jednak prawdziwym sercem restauracji jest kuchnia. Oczywiście jej umeblowanie wiąże się ściśle z wielkością pomieszczenia oraz rodzajem serwowanych potraw. Inaczej wyposażysz bar, inaczej lokal specjalizujący się w kuchni orientalnej, innych sprzętów będziesz potrzebował, aby wydawać dania typu fast food.

Zakup sprzętu AGD

Tutaj wybór jest ogromny. Producenci, oprócz tradycyjnego sprzętu AGD, proponują również dziesiątki urządzeń, które mogą ułatwić Ci życie. Jeżeli jednak Twój lokal nie będzie typową kawiarnią zakup ekspresu ciśnieniowego za kilkanaście tysięcy złotych nie będzie trafioną inwestycją. Skup się za to na najważniejszych elementach, bez których żadna restauracja czy bar nie będą w stanie funkcjonować.

  • Lodówka — z kostkarką i mini barem. Gwarantująca odpowiednią ilość miejsca do przechowywania produktów i dań gotowych. Wyposażona w komory świeżości oraz regulator temperatury.
  • Zamrażalnik — nawet jeżeli szczycisz się serwowaniem potraw wyłącznie ze świeżych produktów, posiadanie oddzielnej szafy chłodniczej jest niezbędne, jeśli chcesz bezpiecznie oraz wygodnie przechowywać zakupy. Pamiętaj, że niska temperatura pozwala zachować walory smakowe, wizualne oraz właściwości jedzenia na dłużej.
  • Zmywarka — utrzymanie czystości jest pracochłonne, dlatego warto postawić na szybkość i efektywność w pracach porządkowych.
  • Kuchenka z piekarnikiem — niezbędna do podgrzewania dań, smażenia, pieczenia, grillowania. W lokalach typu fast food często zastępowana jest po prostu mikrofalówką.  

Mała gastronomia: jak wyposażyć kuchnię w restauracji?

Estetyczne serwowanie potraw

Nawet najsmaczniejsze danie traci na jakości, jeżeli nie zostanie odpowiednio zaprezentowane. Wiedzą o tym szefowie kuchni, którzy swoje potrawy wykańczają pieczołowicie niczym dzieła sztuki. Aby uwypuklić walory wizualne, podkreślić kolory na talerzu i zbudować odpowiednią atmosferę posiłku wybierz sprzęt do serwowania potraw, który będzie zwieńczeniem całej kompozycji. Pamiętaj o zakupie:

  • talerzy głębokich (zgodnie z obecną modą kwadratowych lub tradycyjnych okrągłych),
  • talerzyków deserowych,
  • misek (klasycznych i wyróżniających się ozdobnymi kształtami),
  • szklanek do serwowania różnych napojów (alkoholowych i bezalkoholowych, ciepłych i zimnych),
  • sztućców (do dań głównych, zup, przystawek, ryb i innych).

Nie zapominaj o akcesoriach

Świeczniki, solniczki i pieprzniczki, koszyki do pieczywa — nawet niewielkie akcesoria tworzą oprawę stołu oraz podkreślają styl Twojej restauracji. Nie zapomnij o nich w poszukiwaniu nowych przepisów i autorskich receptur. Dbałość o szczegóły docenią wymagający konsumenci, którzy oprócz smacznych dań oczekują dobrej atmosfery w wyjątkowym otoczeniu.

APS — niemiecka jakość w Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni z pomocą naczyń oraz zastawy stołowej niemieckiej marki APS to dobry wybór do lokali gastronomicznych o zróżnicowanym charakterze. Producent oferuje solidnie wykonane oraz eleganckie wyroby, które kupisz za naszym pośrednictwem. Wykonane z materiałów odpornych na codzienną eksploatację czy wysokie temperatury, tace, płyty czy talerze doskonale wpasują się w charakter serwowanych potraw. Delikatna porcelana, a może solidna melamina i stal nierdzewna? Akcesoria APS do baru są stworzone do wielu zadań, dlatego cieszą się sympatią restauratorów na całym świecie i stanowią podstawowe wyposażenie tysięcy lokali gastronomicznych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ