Czy wiesz, że garnki szklane to tak naprawdę wielofunkcyjne naczynia kuchenne ?
Tak, tak, w praktyce mamy bowiem do czynienia praktycznie tylko ze szklanymi brytfannami. Widzimy je często w sklepach gospodarstwa domowego, czy sklepach z naczyniami. A czy wiesz, że można kupić jakże wygodny garnek szklany, w którym upieczesz pyszne ciasto ?
Podstawową zaletą garnków wykonanych ze szkła jest fakt, że materiał ten nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne, w związku z czym jest bardzo bezpieczny, szczególnie dla osób z uczuleniami. Garnki szklane cieszą się dużą popularnością również ze względu na ich wysoką termoodporność, która sprawia, że mogą być one wykorzystywane podczas przyrządzania i przechowywania dań w różnych temperaturach i warunkach.
Garnki szklane to niezwykle praktyczne i wielofunkcyjne naczynia kuchenne, które nadają się nie tylko do gotowania różnego typu potraw, ale także do ich zapiekania w piekarniku. Większości z nich można używać również do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej. Garnki szklane do gotowania wykorzystać można także do serwowania na stół np. jako wazę do zupy. Dodatkowo ogromną zaletą gotowania w szklanych naczyniach jest to, że nie wchodzą one w żadne reakcje z żywnością, są więc całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Naczynia szklane wielu firm produkcyjnych wykonane są ze specjalnego ceramicznego szkła odpornego na wstrząsy cieplne. Oznacza to, że nie pękają pod wpływem nagłych zmian temperatury.
Garnki szklane, jak i te emaliowane, czy tytanowe są wszechstronne. Dostępne garnki szklane jak rondle i patelnie umożliwiają gotowanie i smażenie bezpośrednio na ogniu, bez konieczności użycia metalowych siatek. Naczynia szklane mogą być wykorzystywane na kuchenkach gazowych, elektrycznych, w kuchenkach mikrofalowych, w piekarniku, na grillu. Bezpośrednio z palnika można je wstawić do lodówki czy zamrażarki, jak też odwrotnie. Doskonale czyszczą się w zmywarkach. Nie pochłaniają plam z przygotowywanych potraw. Poza jakże ważnymi cechami dla zdrowia, garnki szklane zapewniają komfort obserwowania gotowania. Przezroczystość pozwala uniknąć niepożądanych przypaleń. Zminimalizowane jest ryzyko rozgotowania potraw .Garnki szklane pozwalają także zaoszczędzić energię, a co za tym idzie pieniądze. Posiadają bowiem cechę równomiernego rozprowadzania ciepła po całej swojej powierzchni, dlatego najefektywniejsze jest gotowanie na średniej wielkości ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują znacznie więcej odżywczych składników. Dodatkowo ich elegancki wygląd zapewnia możliwość bezpośredniego serwowania potraw. Jednym słowem przygotowujemy, przechowujemy i serwujemy w jednym naczyniu. Garnki szklane powinny zatem znaleźć się w kuchni każdego zwolennika zdrowego odżywiania, jak też miłośnika gotowania.