Kuchnia mała czy duża ? jakie to ma znaczenie kiedy jesteś wyśmienitym kucharzem ? Żadne, ale istotne staje się to w jakich garnkach gotujesz. Gotowanie to sztuka, która wymaga perfekcji w każdym calu. Na tą perfekcję będą miały garnki nierdzewne.
Garnki wykonane z szlachetnej stali nierdzewnej to jeden z najczęstszych wyborów zakupowych do naszych kuchniach. Uniwersalne i wytrzymałe naczynia doskonale sprawdzają się do codziennego gotowania potraw. Garnki nierdzewne dostępne są zarówno na sztuki, jak i w kompletach niezwykle łatwo je dopasować do naszych potrzeb użytkowych. Garnki nierdzewne są łatwe w utrzymaniu czystości, są higieniczne, można używać ich na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych.
Każdy na pewno wybierze garnek nierdzewny, który będzie odpowiadał jego potrzebom i odpowiednio użytkowany służył będzie długie lata. Ponieważ jest to sprzęt na wiele lat, bardzo wytrzymały, odporny na porysowania, który można też wkładać do piekarnika i nic się z nimi złego nie dzieje, dodatkowo stal nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.
Garnki nierdzewne powinny posiadać odpowiedni opis. Musi znaleźć się na nim, że jest to stal nierdzewna. Są też napisy na garnku takie jak np. 18/10 co oznacza że jest w nim 18 % chromu i 10 % niklu a jak wiemy bardzo sporo dzieci jaki i dorosłych może być uczulona na nikiel. Dotyczy to 20 % kobiet i 6 % mężczyzn. To badania przeprowadzone w całej Europie. 18/0 taki winien być napis, aby mieć pewność że garnek nierdzewny jest bezpieczny dla alergików.
Czy stal nierdzewna ma jakąś wadę?
Tak ma, bardzo wolno się nagrzewa. Czyli zdrowo ale nie ekologicznie, a potrawy mogą się w związku z tym na dnie przypalać. Ale jest już i na to rozwiązanie garnek nierdzewny z potrójnym dnem.
Jak poznać garnek z potrójnym dnem?
Po stuknięciu w dno odgłos jest głuchy, bądź garnek jest cięższy a dno jest grube. Ceny garnków nierdzewnych zaczynają się już od około 25 złotych.
Przed pierwszym użyciem garnki nierdzewne należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń, następnie dokładnie osuszyć i zagotować w nim wodę. Nigdy nie możemy zalewać gorących garnków zimną wodą. Garnki nierdzewne powinny być myte delikatną gąbką, nie druciakiem. W przypadku, kiedy jedzenie przywarło i nie chce odejść, należy namoczyć garnek a po jakimś czasu wyczyścimy naczynie bez problemu. Nie należy używać silnie żrących detergentów. Po umyciu zawsze należy osuszyć garnki i wypolerować delikatną ściereczką.
W celu konserwacji można natrzeć naczynia olejem spożywczym. W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się jasne plamy, można je usunąć za pomocą kwasku cytrynowego lub octu – najlepiej rozcieńczonych z wodą.W przypadku, gdy na dnie naczyń pojawią się ciemne plamy, można je zlikwidować specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.Ważną informacją jest to, że nalot/delikatne plamki na naczyniach ze stali są efektem osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie – nie jest to szkodliwe.