Niezastąpione garnki gastronomiczne, jakimi naczyniami są ?
Zanim zaczęto wytwarzać garnki gastronomiczne ze szlachetnej stali nierdzewnej, stosowano wiele innych materiałów. Pierwsza była ceramika, później miedź, aluminium, a następnie wyrabiano garnki żeliwne. Obecny materiał, który zawiera nikiel i chrom, zdaje się być najlepszym jak dotąd wynalazkiem. Doskonale przewodzi ciepło, które rozkłada się równomiernie. Jest odporny na korozję, a wykonane z niego garnki mogą być użytkowane na każdej kuchni
W sprzedaży można wyróżnić zasadniczo trzy rodzaje garnków gastronomicznych : niskie, średnie i wysokie. Garnki niskie są doskonałe, gdy gotuje się mniejszą ilość potrawy, czy też przygotowuje się oddzielnie składniki do bardziej złożonego dania. Największy garnek z tych niskich osiąga wysokość 20 cm i ma pojemność 39 l. Natomiast garnki średnie są o pojemności od 2 do 34 litrów. Dzięki temu łatwiej jest je dobrać do określonego zastosowania, czy to do użytkowania w domu, czy w restauracji, bądź w innym punkcie gastronomicznym. Z kolei pojemność garnków wysokich mieści się w przedziale od 3 do 100 litrów. Największe mogą mierzyć 51 cm i mieć średnicę do 50 cm. Sprawdzają się w domach, gdzie pod jednym dachem mieszka wielopokoleniowa rodzina. Są też niezastąpione w restauracjach i innych miejscach, gdzie wydaje się wiele porcji żywności.
Wygląd garnków gastronomicznych nie budzi żadnych zastrzeżeń. Są wykonane ze wspomnianej solidnej stali nierdzewnej 18/10. Mają również uchwyty wykonane z tego samego materiału. Do każdego garnka gastronomicznego dołączona jest także pokrywka, najczęściej szklana, z obwódką także ze stali nierdzewnej. To, co jest charakterystyczne dla tych garnków, to niezwykle solidne dno. Ma trójwarstwową konstrukcję – pierwszą warstwę stanowi stal nierdzewna, drugą aluminium, a trzecią ponownie stal.
Garnki te bardzo często są wykonywane w technologii Impact. Dzięki temu są one trwałe i mogą równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób można liczyć na to, że potrawy będą się równomiernie nagrzewać. Wiąże się to z krótszym czasem przygotowania dania, jak również z oszczędnością gazu, bądź energii elektrycznej. Warto także podkreślić walory estetyczne garnków gastronomicznych, a także ich ergonomiczny kształt i funkcjonalność, jaką gwarantują. Można zauważyć, że garnki ze stali nierdzewnej są niezbędnikiem w niemalże każdej kuchni. Na czym polega ich fenomen? Z pewnością duże znaczenie ma fakt, iż spełniają one wiele podstawowych warunków, jakie są ważne dla każdego domowego gospodarstwa. Mianowicie można je stosować na każdej kuchence, a więc i na indukcyjnej i na ceramicznej i na gazowej, a temperatura zawsze rozchodzi się równomiernie. Gotowanie w nich jest zatem komfortowe i efektywne.