Jakie garnki wybrać, czy te aluminiowe są dobre dla naszego zdrowia i jakie są zalety garnków aluminiowych?
Garnek to niezbędne naczynie kuchenne, bez którego nie będziemy w stanie ugotować podstawowych dań. Przy wyborze takiego sprzętu powinniśmy spojrzeć na jego pojemność oraz grubość dna. Dobrze jest również zwrócić uwagę na wykonanie danego naczynia oraz specjalne powłoki, które zapobiegają uwalnianiu się szkodliwych związków chemicznych. Na rynku znajdziemy wiele modeli garnków ,co spowoduje, że wybór może być nie lada wyzwaniem. Jednym z rodzai są garnki z aluminium. Są do naczynia, które słyną z wysokiego przewodnictwa cieplnego, co zapewni nam doskonale przygotowane dania. Co więcej, tworzywo, z którego zostały wykonane jest niezwykle lekkie, więc praca w kuchni stanie się o wiele przyjemniejsza. Zaletą garnków aluminiowych jest ich waga oraz cena. Garnki aluminiowe cieszą się największą popularnością na rynku. Bez problemu znajdziemy je sprzedawane pojedynczo oraz w komplecie. Bardzo często modele z tego materiału mają powłoki, które zapobiegają przywieraniu jedzenia.
Garnki aluminiowe wykonane z najwyższej jakości aluminium, to pewność jakości i trwałości użytkowania. Posiadające szklane pokrywki produkty, dostępne w różnych pojemnościach, kształtach i rozmiarach spełnią wymagania każdej pani domu. Bardzo trwałe i solidne artykuły właściwie użytkowane służyć będą w każdej kuchni przez długie lata. Garnki z aluminium w szerokiej ofercie rynkowej posiadają powłoki nieprzywierające z wysokiej jakości tworzyw, dzięki czemu gotowanie w nich jest przyjemne i proste. Różne kolory garnków aluminiowych ułatwią wybór takiego, który najlepiej pasował będzie do posiadanych już naczyń kuchennych.
A może jednak garnki aluminiowe szkodzą naszemu zdrowiu?
Te niedrogie garnki jeszcze kilkanaście lat temu cieszyły się ogromną popularnością. Niestety w wyniku obróbki cieplnej utlenia się w nich witamina C, a gotowane potrawy tracą na swojej wartości odżywczej. Inną przyczyną przenikania aluminium jest gotowanie potraw bardzo kwaśnych lub bardzo alkalicznych w garnkach z aluminium. Metal ten bowiem ulega rozpuszczeniu i przenika do żywności. Nasze babcie wiedziały, że np gotowanie kompotu z rabarbaru wspaniale oczyszcza aluminiowe garnki. Ale nie tylko rabarbar trawi aluminiowy sprzęt kuchenny. Takie samo działanie mają również pomidory, kapusta, szpinak, sosy zawierające ocet, kawa. Dlatego lepiej byłoby zastąpić garnki aluminiowe sprzętem z materiału bardziej obojętnego jak stal nierdzewna lub pyreks. A przynajmniej nie stosować ich do gotowania potraw bardzo zasadowych lub bardzo kwaśnych.