Na rynku dostępne są różnego rodzaju garnki, różniące się między sobą nie tylko wyglądem, ale także rodzajem materiału, z jakiego zostały wykonane. Wybór odpowiedniego garnka w znacznym stopniu wpływa na komfort przygotowanych posiłków. Ale to nie wszystko. Ze względu na nieustanny kontakt garnków z ogniem i tłuszczem, ważna jest ich solidność i wytrzymałość. Inwestycja w porządny zestaw garnków może się więc bardzo opłacić. Czym różnią się garnki nierdzewne od emaliowanych i które warto wybrać do naszej kuchni?
Dobry garnek, czyli jaki?
Do najważniejszych kryteriów wyboru właściwego garnka należą: grubość dna oraz tworzywo, z jakiego został on wykonany. Dno wielowarstwowe – około 3 do 5 warstw – zapewnia dobre przewodzenia ciepła i rozprowadzanie go równomiernie po całej powierzchni, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko przypalenia potraw. Duża popularnością cieszą się garnki posiadające wskaźnik temperatury i umożliwiające tym samym łatwą kontrolę nad przyrządzaną potrawę. Kolejna ważna rzecz to ergonomiczny kształt rączek oraz uchwytów garnka – podpowiada Danuta Walczak, pracownik firmy FlorinaAGD.
Przy wyborze garnków do naszej kuchni warto również zwrócić uwagę na fakt, czy można je myć w zmywarce oraz czy nadają się one do płyt indukcyjnych. Ważnym kryterium wyboru odpowiedniego zestawu garnków jest także rodzaj oferowanych pokrywek. Najlepszym rozwiązaniem okażą się te umożliwiające odprowadzenie pary wodnej z wnętrza garnka podczas gotowania. Szczególnie polecane są w tym przypadku garnki kuchenne ze stali nierdzewnej posiadające stalowe pokrywki – zapewniają one większą energooszczędność w trakcie gotowania. Kolejny ważny czynnik, który należy mieć na uwadze, to tworzywo, z którego wykonano uchwyty garnka. Ważne, aby nie nagrzewały się one podczas gotowania – w tym celu warto wybierać uchwyty wykonane z tworzyw sztucznych.
Garnek uniwersalny czy specjalistyczny?
Wybierając garnki, warto też wziąć pod uwagę nasze zdolności kucharskie. Jeśli nie przepadamy za gotowaniem i w kuchni spędzamy niewiele czasu, lepiej zainwestować w kilka uniwersalnych garnków różnych rozmiarów. Jeśli jednak nasze umiejętności wykraczają poza normę, to możemy potrzebować bardziej specjalistycznych sprzętów, jak np. garnek do gotowania na parze czy do makaronu.
Garnki emaliowane czy garnki nierdzewne? Które wybrać?
Garnek emaliowany gości niemalże w każdym domu. Doskonale oddaje klimat minionych lat i świetnie prezentuje się w kuchniach zaaranżowanych w stylu retro. Nowsze modele dostępne na rynku idealnie wpisują się w aktualne designerskie trendy. Powłoka garnków emaliowanych wykazuje właściwości antybakteryjne, więc można je z powodzeniem stosować do przygotowywania potraw dla małych dzieci, a także dla alergików – wyjaśnia Danuta Walczak, pracownik firmy FlorinaAGD.
Wadą tego rodzaju garnków jest jednak ich niższa odporność na zarysowania, zwłaszcza podczas długotrwałego użytkowania. Emalia może też z czasem zacząć odpryskiwać. Wówczas należy zaprzestać dalszego używania naczynia.
Garnek ze stali nierdzewnej to z kolei naczynie bardzo solidne, wytrzymałe i co równie ważne – higieniczne. Nie powinno rdzewieć ani korodować. Charakteryzuje się wysoką odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne czy wgniecenia. Dobre garnki ze stali nierdzewnej wybierane są często z uwagi na fakt, że mogą służyć przez wiele długich lat w naszej kuchni. Tego rodzaju naczynia posiadają grube dno i ścianki, przez co o wiele lepiej utrzymują ciepło i sprawiają, że przyrządzane w nich potrawy nie stygną tak szybko, jak w przypadku innych modeli. Dzięki dobrej cyrkulacji termicznej, naczynia te są energooszczędne.
Warto jednak podkreślić, że garnki nierdzewne, wykonane z wysokojakościowej stali chromo-niklowej 18/10 nie mogą być używane przez osoby uczulone na nikiel. W przypadku takiego uczulenia zdecydowanie lepszym rozwiązaniem okażą się garnki emaliowane. Jeśli jednak nie jesteśmy na nic uczuleni, to wybór kompletu garnków powinniśmy uzależnić przede wszystkim od ich funkcjonalności i estetyki. Najważniejsze przecież jest to, by garnek dobrze spełniał swoją funkcję oraz ładnie prezentował się w naszej kuchni.