Przedmioty i garnki kamionkowe powoli wracają do łask. Kiedyś garnki kamionkowe  były nieodzownym i podstawowym elementem w każdej kuchni, ale zostały wyparte przez emaliowane lub nowoczesne modele o podwójnych dnach. Garnki kamionkowe mają jednak swój nieodparty urok, przywodzą na myśl kuchnie i przepisy naszych babć, a także ozdabiają wnętrza kuchni w stylu rustykalnym.

Naczynia i garnki kamionkowe przeznaczone są do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadają się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu. Charakteryzuje je wysoka jakość, funkcjonalność i estetyczne wykonanie. Przygotowywanie warzyw w garnkach kamionkowych  to sprawdzona i zarazem najlepsza metoda utrzymania ich świeżego zapachu i dobrego smaku. W okresie zimowym kwaszona kapusta czy kiszone ogórki z garnka kamionkowego  to niezastąpione źródła naturalnych witamin. Z racji tego, że garnki kamionkowe są niezwykle odporne na temperaturę, z powodzeniem znajdą zastosowanie również jako stylowe, bezpieczne pojemniki na akcesoria kominkowe.

Garnki kamionkowe, tu najczęściej pojawiają się garnki rzymskie. Do wyboru są w wielu kształtach i rozmiarach. Dzielą się na dwie grupy: garnki lakierowane wewnątrz i nielakierowane.

Większość klientów preferuje garnki kamionkowe lakierowane, ponieważ nie wsiąkają w glinę soki i płyn znajdujący się w garnku. Nadają się głównie do pieca i piekarnika. Można w nich piec mięso, warzywa i chleby. Garnki kamionkowe to ciekawa propozycja dla tych, którzy uwielbiają piec chleby.

Beczki i garnki z kamionki to z kolei bardzo tradycyjne akcesoria, które były stosowane w kuchni od lat. Są więc niezbędne, praktyczne, przydatne do przygotowywania i przechowywania rozmaitych potraw. Specjalne beczki do ogórków i kapusty są niezastąpione dla zwolenników robienia domowych zapasów. Mają one dobre parametry i właściwości, pozwalające na prawidłowe przyrządzenie tradycyjnych smakołyków.

Poza wyżej przedstawionym, lista produktów spożywczych, które można przechowywać w garnkach z kamionki obejmuje między innymi mąkę, sól, cukier, różnego typu kasze, płatki owsiane etc.

Wewnętrzna strona garnka kamionkowego nie nasiąka wodą i jest odporna na działanie kwasów. Pojemniki wykonane z materiału, jakim jest kamionka, umożliwiają długie przechowywanie wymienionych produktów bez stosowania konserwantów, a więc zdrowo, naturalnie i ekologicznie.

Garnek z kamionki, na przykład w formie beczułki, można potraktować jako kuchenną ozdobę. Garnki kamionkowe to ceramika o bardzo prostej formie. Beczułki różnych rozmiarów, garnek rustykalny, dzbany lub duży kubek z uchem to akcesoria, które będą się dobrze prezentować jako dekoracja. Można je ustawić na przykład na kuchennym piecu.

http://www.inspirationstudio.pl/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ